Lastik tarihi önemli midir ? Lastik alırken nelere dikkat etmeliyiz.
Lastiklerin tarihi resimde de görüneceği şekilde lastiklerin üzerinde bir kutucuk için hafta / yıl şeklinde yazmaktadır (1017) gibi . 10.hafta 2017 lastiği anlamına gelmektedir . Bu lastiğin üretim tarihini belirtmektedir.
LASTİK KAÇ YIL DEPOLANABİLİR ? Lastiklerin tarihinden daha önemli bir konu lastiğin depolama şeklidir. Uygun koşullarda saklanmayan lastik üretim tarihi yeni bile olsa depoda uygun koşullarda saklanan lastikten daha kötü durumda olabilir .
Örneğin mağaza dükkanının dışında sergilenmiş güneşe ve yağmura maruz kalmış 3 aylık lastik bir önceki yılın lastiğinden daha çok deforme olmuş ve sertleşmiş bir yapıdadır. Bu nedenle lastik alırken tarihinden daha çok saklanma koşulları önemlidir. Depoda serin ortamda güneş görmeyen raflarda saklanan lastiklerin depolama ömrü 10 yıldır.
Depoda güneşe,sıvıya ve kimyasal maddelere temas etmeyen lastiklerin performansında bir azalma olmaz. Araştırmalara göre yakın zamanda üretilen lastiklerin ile 3 sene önce üretilen lastiklerin performansı arasında hiçbir fark olmadığını göstermiştir.
“Araştırmalar Kore Koruma Bakanlığı ve Alman Otomotiv Kuruluşu ADAC tarafından yürütülmüştür.”
Lastiklerin yaşlanmasıyla ilgili yaygın bir yanlış anlaşılma bulunmaktadır. Unutmayın ; En önemli tarih üretim tarihi (DOT) değil , lastiklerin araca takıldıkları tarihtir.
Depoda uygun saklama koşullarında saklanan lastikler eskimez çünkü ; Stok durumunda (Takılma öncesi) lastikler şişirilmemiş , üzerine yük bindirilmemiş olup yalnızca depolama tesisinin küçük sıcaklık değişimlerine maruz kalmaktadır.
ÜRETİM TARİHİ ÖNEMLİ DEĞİLSE NE ÖNEMLİDİR ?
Lastiğin araca takıldığı tarih önemlidir. Lastiğin araca takıldığı tarihten 5 yıl sonra lastiğin ömründen dolayı eskidiğini söyleyebiliriz. Depodan takılan 2 yıl eski lastiği araca takmak lastiğin ömründen 2 yıl gittiği anlamına gelmemektedir. Örneğin 2017 de aracımıza aldığımız 2016 tarihli lastik eğer 5 yıla kadar 40-50 bin km yapmamışsa lastiği 4.5-5 yıl sonra lastiklerin durumunu lastikçimize danışmalıyız. Lastikçi uygun görürse kullanmaya bir süre daha devam edilebilir. Bu durumda 2016 tarihli lastiği 2017 de taktırdığımız için 2022 de yani 5 yıl sonra durumunu kontrol ettirebiliriz.
Aracın üstündeki lastikler çalışma sırasında yüksek basınç , yol darbeleri ve depolamada var olmayan diğer koşullara maruz kalmaktadır. Bu nedenle lastiklerin araca takıldığı tarih önemlidir.
Kore ve Almanya’da üç çalışma gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar yeni üretilen lastikler ile 3 yıldan beri depoda duran lastiklerin performans anlamında herhangi bir fark göstermediğini ortaya koymuştur.
Lastikler araca takılmasının ardından lastikler kullanım sürelerinde oldukça özel bir bakım gerektirir. Bu bakım depolama sürecinden bağımsızdır ve şu hususları içerir ; hava basınç kontrolü , rot kontrolü , hasar kontrolü , diş derinliği ölçümü.